Voor elk wat wils in laatste Tourweek

Voor elk wat wils in laatste Tourweek

Het antwoord: zowat alles. Enkel in het bergklassement lijkt de buit al binnen voor Warren Barguil, maar verder is het op alle fronten spanning troef. In de strijd om groen heeft Marcel Kittel weliswaar een fikse voorsprong en Simon Yates staat stevig in het wit, Michael Matthews en Louis Meintjes liggen op de loer.

Nog veel spannender is het gevecht om de gele trui. Met Chris Froome, Fabio Aru, Romain Bardet en Rigoberto Uran staan er vier kandidaten op minder dan een halve minuut van elkaar. Niemand die dat twee weken geleden voorspeld had.

Nog twee bergetappes

Om het algemeen klassement nog door elkaar te schudden, zijn er nog drie kansen. Woensdag passeren de renners langs het dak van de Tour, donderdag staat de laatste aankomst bergop op het programma.

Vooral Aru en Bardet zullen daar nog iets moeten proberen, want de derde en laatste kans is niets voor hen: een tijdrit over 22,5 kilometer in Marseille. Froome en Uran zijn daar duidelijk in het voordeel, al moet er ook geklommen worden, wat de verschillen iets kleiner zal maken. Een buffer van een dikke minuut lijkt toch het strikte minimum voor de twee outsiders.

Belgische ritzege?

En de Belgen? Met zestien stonden ze op 1 juli aan de start in Düsseldorf, maar voorlopig is het nog wachten op een eerste ritzege. Serge Pauwels lijkt de best troefkaart voor een van de twee Alpenritten, al kondigde ook Thomas De Gendt al aan dat zijn beste benen op komst zijn. Als het niet lukt, levert zijn onvermoeibare aanvalslust hem straks mogelijk wel de Prijs voor de Superstrijdlust op.

De andere landgenoten - Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert op kop - moeten hopen dat de relatief vlakke ritten van morgen en vrijdag niet op een massaspurt uitdraaien. Vooral die laatste biedt met een afstand van 222 kilometer een kans voor een succesvolle vlucht, zoals er in deze Tour amper geweest zijn. De slotrit van zondag met aankomst op de Champs-Élysées wordt traditioneel een krachtmeting tussen de sprinters.