Volvo laat dronken of afgeleide bestuurders vertragen

Volvo laat dronken of afgeleide bestuurders vertragen

Volvo gaat zijn volgende generatie wagens uitrusten met speciale sensoren, waardoor dronken of afgeleide bestuurders worden gedetecteerd en de voertuigen vertragen of zelfs tot stilstand worden gebracht. De nieuwe technologie zou vanaf 2020 beschikbaar zijn. Nieuwe voertuigen van Volvo zullen dan kunnen vaststellen of de bestuurder geïntoxiceerd is of afgeleid. Als de bestuurder niet reageert op alarmsignalen, kan de auto vertragen, assistentie inroepen of zelfs finaal aan de kant gaan staan.

De camerasensoren die Volvo gaat inbouwen zouden onder meer kunnen vaststellen dat de bestuurder zijn ogen lang gesloten houdt, te weinig aan het stuur draait of een heel trage reactietijd heeft.

Eerder kondigde de Zweedse autobouwer al aan dat het vanaf 2020 in al zijn modellen de snelheid beperkt tot maximaal 180 kilometer per uur. Topman Hakan Samuelsson hoopt dat deze maatregel levens kan redden. Ook zou de verzekeringspremie hiermee kunnen dalen.

Vandaag werd nog een extraatje aangekondigd. Vanaf 2021 kan de eigenaar van een Volvo met de zogenaamde "Care Key" een tijdelijke snelheidslimiet inbouwen, bijvoorbeeld als hij zijn wagen wil uitlenen aan vrienden of familie en zeker wil zijn dat die veilig rijden.

bron: Belga