Volgens Christan Bale, die Mozes speelt in Exodus, was Mozes "een barbaarse en schizofrene man"

Volgens Christan Bale, die Mozes speelt in Exodus, was Mozes "een barbaarse en schizofrene man"

Chrisitan Bale wist niets over Mozes toen hij zich moest voorbereiden voor zijn rol in Exodus: Gods and Kings, maar na de Bijbel, Thora, Koran en Mozes van Jonathan Kirsch te hebben gelezen, beweert de acteur een inkijk te hebben in het hoofd van het bijbelse figuur. In een interview deelde Bale zijn inzicht in het karakter van Mozes. "Ik denk dat hij schizofreen was en een van de meest barbaarse mensen geweest is waarover ik ooit heb gelezen in mijn leven. Hij is een zeer onrustige en tumultueuze man die enorm vecht tegen God en zijn roeping."

Jonathan Kirsch die Mozes: A Life publiceerde in 1999 schrijft vaak over religieuze onderwerpen en zegt dat hij begrijpt waar de opmerkelijke uitspraken van Bale vandaan komen maar hij biedt een andere interpretatie.

"Meneer Bale is helemaal correct in zijn uitspraken want Mozes, zoals hij weergegeven wordt in de Bijbel, is inderdaad een geweldadige man en lijkt meerdere persoonlijkheden te hebben," vertelde Kirsch aan The Huffington Post.

"Sommige vrome lezers geloven dat de mens van vlees en bloed in al zijn complexiteit wordt beschreven, maar een andere interpretatie suggereert dat we meerdere versies van Mozes hebben omdat de Bijbel een werk is van meerdere auteurs die op verschillende tijdstippen en met geheel andere motieven schreven."

Brian Godawa, christen en scenarist, zei dat het normal was dat Mozes niet perfect is. De meeste helden in de Bijbel, op Jezus na, zijn namelijk niet perfect. "Ja, Mozes vermoordde een man en hij ging van een heidense geadopteerde naar zijn onrustige en tumultueuze geloof. Hij had ook last met het vertrouwen in Jahweh, want hij wilde niet de woordvoerder van God zijn, maar schizofreen en barbaars? Echt waar?"

Godawa vervolgde dat hij hoopte dat het commentaar van Bale een weerspiegeling is van de Eigen onwetende onverdraagzaamheid dan een weerspiegeling van de eigenlijke film.

Exodus: Gods and Kings werd geregisseerd door Ridley Scott, bekend van Alien, Gladiator, Blade Runner en Kingdom of Heaven. De film moet op 12 december in de première gaan. Maanden geleden melded Variety dat Scott zal samenwerken met 20th Century Fox voor een andere Bijbelse film rond koning David uit het iconische verhaal over David en Goliath.

Scott staat bekend om een aantal uitspraken in 2012 tegen Esquire bij de promotie van zijn film Promotheus. Scott vroeg zich af hoe je elke dag de krant kan lezen en niet kan wanhopen bij wat er gebeurt in de wereld. "Corruptie en teleurstelling zijn alomtegenwoordig op elk niveau en de grootste bron van het kwaad is religie natuurlijk."

Daarop vroeg Esquire of hij alle religies bedoelde, waarop Scott met een wedervraag antwoordde:

RS: "Ken je er een goede dan? Een nette, vriendelijke en tolerante religie?

ES: "Niet zo uit mijn hoofd, nee."

RS: "Iedereen verscheurt elkaar in naam van hun persoonlijke god en de ironie is dat ze waarschijnlijk dezelfde god aanbidden;"

Het is dus opmerkelijk dat diezelfde Scott de regie in handen kreeg van het Bijbelse verhaal Exodus. Sowieso is het verfilmen van een Bijbels verhaal geen eenvoudige opdracht. Eerder kreeg zijn college Darren Aronofsky bakken kritiek op zijn verfilming van Noah. Maar liefst 98% van het bioscooppubliek was ontevreden met hoe het verhaal van Noah werd uitgebeeld.

Noah kostte ongeveer 125 miljoen dollar om te maken en bracht 359 miljoen op in de box office. De kosten van Exodus: Gods and Kings zullen minstens even hoog zijn en het is nog maar de vraag of de controversiële Scott meer weer te verdienen met zijn film.

http://www.youtube.com/watch?v=t-8YsulfxVI