Volg het ‘Brussels Young Exporters Program' en word een exportspecialist

Volg het ‘Brussels Young Exporters Program' en word een exportspecialist

Brussel Invest & Export zet zich in voor de economische ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit departement van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel organiseert daarom, in samenwerking met Bruxelles Formation en Cevora, opleidingsprogramma's voor werkzoekenden die aan de slag willen in de export: het ‘Brussels Young Exporters Program' (BYEP) en het Assistants import/export-programma (AIE). Hieronder stellen we het BYEP voor.

Het BYEP werd gelanceerd in 2004 om te beantwoorden aan de groeiende vraag van KMO's naar specialisten om hun exportactiviteiten op nieuwe markten uit te breiden. Na zes maanden onderdompeling in dit thema is de ‘Byeper' een echte exportspecialist, klaar voor de uitdagingen van een job als handelsagent.

Het programma weerspiegelt de Brusselse multiculturaliteit en is dus toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, sociale of culturele achtergrond. Maar om deel te nemen aan deze opleiding moeten kandidaten wel aan enkele basisvoorwaarden voldoen. Ze moeten werkzoekende zijn, in Brussel wonen en een Master of Bachelor op zak hebben. Kandidaten moeten ook een grondige talenkennis hebben en vooral geïnteresseerd zijn in buitenlandse handel.

Het ‘Brussels Young Exporters Program' verloopt in drie etappes. Eerst is er een opleiding van acht weken om de basistheorie van de internationale handel onder de knie te krijgen. Daarna lopen de kandidaten zes weken stage in een Brusselse KMO. Na deze twee etappes is de ‘Byeper' klaar voor de echte uitdaging van deze opleiding: een stage van twee maanden in het buitenland om er een marktstudie uit te voeren voor zijn stagebedrijf. Op het einde van de opleiding moeten de kandidaten een rapport voorstellen en verdedigen voor een jury van experts. Wie dit parcours tot een goed einde brengt, krijgt een certificaat dat de deuren van de internationale zakenwereld opent.

De opleiding wordt volledig gefinancierd door Brussel Invest & Export en zijn partners en is gratis voor de kandidaten. Bovendien worden al hun reiskosten en het verblijf ter plaatse betaald door een beurs. Het programma heeft in zijn tienjarig bestaan zijn nut meer dan bewezen. In totaal werden al 270 kandidaten opgeleid in 250 bedrijven. Na het volgen van dit programma vindt 70% van de gediplomeerden binnen de zes maanden een job, meestal in het bedrijf dat hen gevormd heeft. Het BYEP is dus een win-winsituatie. De kandidaat heeft veel kans om snel een job te vinden en het bedrijf werft een gemotiveerde medewerker aan die het zelf heeft opgeleid en die dus meteen operationeel is. En dankzij de kennis en vaardigheden van de kandidaat kan de KMO zijn activiteiten naar het buitenland uitbreiden.

https://www.youtube.com/watch?v=9YE-bJiAXcU

Voldoe je aan de deelnemingsvoorwaarden en heb je zin om deze nieuwe professionele uitdaging aan te gaan? Noteer dan snel deze informatie:

Er zijn informatie- en testsessies gepland op 17/12/2014 en 07/01/2015. De individuele gesprekken volgen op 17/12/2014 en 7 en 15/01/2015.

Het programma zelf begint op 20/01/2015.

Start…!

Meer weten: www.invest-export.irisnet.be/nl/formations