VOKA pleit voor statuut tussen werknemer en zelfstandige in

VOKA pleit voor statuut tussen werknemer en zelfstandige in

Volgens de ondernemersorganisatie is de Vlaamse arbeidsmarkt niet klaar voor de 21ste eeuw en zou een meer flexibele arbeidsmarkt meer jobs opleveren. Dat leert VOKA uit een bevraging van 400 Vlaamse ondernemers. Ze pleit voor een derde statuut, tussen dat van werknemer en zelfstandige in.

"Het reguliere werknemersstatuut is vaak te duur en te rigide om vlot te kunnen inspelen op flexibele vragen uit de markt", klinkt het. Een derde statuut, dat voorziet in voldoende bescherming en minimale rechten en tegelijkertijd ook ruimere flexibiliteit, inzetbaarheid en autonomie toelaat, kan een oplossing zijn, luidt het. Voka-topman Hans Maertens verwijst naar de ‘zelfstandigen zonder personeel' in Nederland en de ‘workers' in het Verenigd Koninkrijk.

Zieke zelfstandigen krijgen sneller premie

Gisteren zette de federale regering het licht al op groen voor de halvering van de carensmaand. Concreet zullen zelfstandigen vanaf 1 januari 2018 al na twee weken een uitkering krijgen in plaats van na een maand. Zelfstandigen die vandaag ziek worden, hebben momenteel pas recht op een ziekte-uitkering van het ziekenfonds na een maand. Ondernemersorganisatie Unizo noemt de halvering van de carensmaand "een belangrijke stap vooruit".