Voetbal Vlaanderen weegt het zwaarst in nieuwe structuur van KBVB

Voetbal Vlaanderen weegt het zwaarst in nieuwe structuur van KBVB

Amateurvleugel Voetbal Vlaanderen zal met 25 mandaten in de algemene vergadering het zwaarst wegen in de nieuwe structuur van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde oproeping voor de jaarlijkse algemene vergadering van 22 juni. Momenteel bestaat de KBVB nog uit twee entiteiten: de feitelijke vereniging en de vzw. De facto zijn er daardoor dubbele beheersorganen. Om de structuur van de KBVB drastisch te vereenvoudigen, worden beide entiteiten binnenkort gebundeld in één vzw. En dat betekent onder meer dat het Uitvoerend Comité, sinds mensenheugenis het hoogste bondsorgaan, op de schop gaat.

De KBVB komt zo tegemoet aan de nieuwe regels van het ondernemingsrecht en past de regels van goed bestuur toe. Het belangrijkste orgaan in de nieuwe structuur, die uit vier entiteiten zal bestaan, wordt in principe de algemene vergadering. De raad van bestuur van de KBVB besliste dat Voetbal Vlaanderen daarin 25 mandaten zal krijgen. Voor de Pro League zijn er 22 weggelegd, ACFF beschikt over 18 mandaten. De overige zes mandaten zijn voor onafhankelijke bestuurders, door de KBVB "Football Family" genoemd.

Uit de oproepingsbrief voor een bijzondere algemene vergadering op 22 juni blijkt dat geen enkele aangesloten club tot op heden bezwaar heeft aangetekend tegen de nieuwe structuur. Ook de UEFA vindt de modernisering een goede zaak. Om de ontbinding en vereffening van de feitelijk structuur goed te keuren, is 81 procent van de stemmen nodig. De oproepingsbrief, ondertekend door bondsvoorzitter Gérard Linard en CEO Peter Bossaert, werd maandag verstuurd.

bron: Belga