Voetbal is taboe voor taxichauffeurs in Sao Paulo

Voetbal is taboe voor taxichauffeurs in Sao Paulo

Heel de wereld kreeg tijdens het WK van 2014 nog eens te zien dat Brazilianen absoluut verzot zijn op voetbal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gemoederen soms hoog oplaaien tijdens discussies over de balsport. In de taxi's van Sao Paulo is het onderwerp nu taboe, om die discussies te vermijden.

Om de strijd aan te binden met de alternatieve taxidienst Uber worden taxichauffeurs in een keurslijf gedwongen. Keurige hemden, deftige broeken en gesloten schoenen moeten slippers en korte broeken doen vergeten.

Bij een verzorgd uiterlijk hoort natuurlijk ook een strikte gedragscode. Vloeken op andere weggebruikers kan niet langer door de beugel, gemor als de klant met de kaart wil betalen is niet meer welkom en discussies over voetbal zijn uitgesloten. Optimistisch en vrolijk gedrag is nu vereist van de taxichauffeurs.

Naast de maatregelen voor chauffeurs komt er ook een app waarmee reizigers een taxi kunnen boeken. Vanaf maart zal het via die applicatie ook mogelijk zijn om de kwaliteit van de dienstverlening te beoordelen. Chauffeurs die in hun oude gewoontes vervallen, kunnen dankzij die evaluaties geconfronteerd worden met disciplinaire sancties of zelfs gerechtelijke acties.