Voer voor elke lezer

Voer voor elke lezer

De romanverslaafde

Iedereen heeft wel een broer of tante die het ene boek na het andere uitleest en alleen te plezieren is met een verse roman. In ‘Dertig dagen' neemt Annelies Verbeke je mee naar West-Vlaanderen, waar de Brusselse Senegalees Alphonse met zijn vriendin Kat gaat wonen. Een van de beste Nederlandstalige romans van het voorbije jaar.

Annelies Verbeke, Dertig dagen, De Geus, 314 p., €?19,95

De weetjesfanaat

Een vader die op het toilet of in bed graag licht leesvoer bij de hand heeft? Die maak je blij met een weetjesboek. ‘Op dit moment zijn er wereldwijd 45 miljoen mensen dronken' is de nieuwste verzameling verbazingwekkende feiten van het team achter ‘QI', de populaire Britse quiz die gepresenteerd wordt door Stephen Fry. Of wist jij dat vrouwen er op woensdag om half vier er op hun oudst uitzien?

John Lloyd et al, Op dit moment zijn er wereldwijd 45 miljoen mensen dronken, Boekerij, 300 p., €?15

 

De keukenprins

Een echtgenoot die voortdurend in de potten roert en er lustig op los experimenteert, krijgt maar al te graag nóg een kookboek om zijn verzameling mee uit te breiden. Russell Norman geeft je in ‘Spuntino' 120 recepten uit zijn gelijknamige restaurant in New York mee, en toont je ook de beste foodieplekjes in de Amerikaanse metropool. Zijn nieuwe boek is net verkozen tot kookboek van het jaar, een titel die ook zijn voorganger ‘Polpo' in 2013 te beurt viel.

Russell Norman, Spuntino, Karakter, 320 p., €?29,99

 

De kleine boekenwurm

Kee is anders dan de andere koeien. Ze houdt van verhalen en ontdekken en dromen. “Onzin!”, zeggen haar zussen over Kee's ideeën. Zal ze hen ervan kunnen overtuigen dat er meer is in het leven dan een toefje vers gras? ‘De koe die in een boom klom' is het ideale cadeauboek voor jonge leesfanaten.

Gemma Merino, De koe die in een boom klom, Lemniscaat, 32 p., €?13,95

 

 

De socialemediafreak

De bloggende nicht die elke dag een hipsterfoto op Instagram post heeft niks aan een ouderwetse roman, maar des te meer aan een boek die haar de kneepjes van de fotografie uitlegt. Een avocadoslaatje of een Pinterest-interieur op beeld vastleggen met een smartphone of een echt fototoestel? Met de tips en tricks van blogster Anki Wijnen lukt het zeker.

Anki Wijnen, Shoot!, Uitgeverij Snor, 144 p., €?19,95

 

Eldrid Deleu