Voedingsindustrie groeit met 5 procent ondanks verdere afbrokkeling Belgische markt

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische voedingsindustrie is in 2017 gegroeid met 5,1 procent. Een gevolg van de sterke exportcijfers, want de Belgische markt tekende voor het tweede jaar op rij een omzetdaling op. Dat meldt sectorfederatie Fevia bij de voorstelling van haar jaarverslag. De voedingsindustrie realiseerde vorig jaar een omzet van 52,6 miljard euro. De export steeg met 7,5 procent tot 26,7 miljard euro. Vooral de verre export deed het goed en zette zijn beste prestatie neer sinds 2000. Buiten de Europese Unie steeg de export gemiddeld met 15,5 procent tot 4,3 miljard euro.

Ondanks die goede exportcijfers maakt de voedingsindustrie zich ernstige zorgen, want de Belgen zelf lijken steeds minder geneigd om Belgische producten te kopen. In 2017 kende de sector een negatieve groei van 2,2 procent op de Belgische markt. De diverse taksen, heffingen en bijdragen op voeding en dranken, zoals de accijnzen op bijvoorbeeld koffie en alcoholische dranken en de gezondheidstaks, liggen volgens Fevia aan de basis van die negatieve evolutie.

Daarnaast spelen ook de loonkostenhandicap en de hoge meerkosten op de elektriciteitsfactuur een grote rol, zegt de federatie. Het gevolg is volgens Fevia dat de Belgische consument steeds vaker de grens oversteekt om boodschappen te doen. Ze vreest dat die trend zich nog verder zal doorzetten met de opkomst van e-commerce en roept de overheid opnieuw op maatregelen te nemen om de Belgische markt te herstellen.

De sector was tot slot in 2017 goed voor 90.738 jobs, een toename met 1,9 procent. De voedingsindustrie blijft daarmee de grootste industriële werkgever, maar Fevia waarschuwt wel voor het tekort aan technisch geschoolden. Zo blijft 67,7 procent van de vacatures voor mecanicien langer dan 90 dagen openstaan. Ook bakkers en slagers zijn steeds moeilijker te vinden. Verder inzetten op STEM-profielen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) in het technisch onderwijs en op duaal leren in de voedingsindustrie kan een oplossing bieden, luidt het.

bron: Belga