VN vragen opnieuw veilige toegang tot getroffen kinderen in Syrië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het VN-kinderrechtenfonds Unicef, het Wereldvoedselprogramma (WFP), het VN-Coördinatiebureau voor Noodhulp OCHA, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR roepen opnieuw op tot een onmiddellijke, onvoorwaardelijke en veilige toegang tot de kinderen en gezinnen die in Syrië afgesneden zijn van humanitaire hulp. In een gezamenlijke verklaring stellen de VN-agentschappen dat er in Syrië momenteel 15 belegerde gebieden zijn waar tot 700.000 mensen, onder wie naar schatting 300.000 kinderen, nog steeds vastzitten. Bovendien leven bijna 5 miljoen mensen, onder wie meer dan 2 miljoen kinderen, in gebieden die heel moeilijk bereikbaar zijn door gevechten, onveiligheid en beperkte toegang.

"In heel Syrië blijven mensen lijden omdat het hen aan de meest basiselementen van het leven ontbeert, en door het aanhoudende risico op geweld", klinkt het. De wereld "mag niet afzijdig blijven terwijl de conflictpartijen het onthouden van voedsel, water, medische voorraden en andere vormen van hulp blijven gebruiken als oorlogswapens."

Kinderen lopen een verhoogd risico op ondervoeding, uitdroging, diarree, besmettelijke ziektes en verwondingen. "Velen hebben steun nodig na blootgesteld te zijn aan traumatische gebeurtenissen, geweld en andere schendingen", klinkt het.

De agentschappen waarschuwen nog dat de noden, levens en toekomst van het Syrische volk niet aan de aandacht van de wereld mogen ontsnappen.

bron: Belga