VN-vluchtelingenagentschap noemt situatie in Grieks vluchtelingenkamp "tragisch"

VN-vluchtelingenagentschap noemt situatie in Grieks vluchtelingenkamp "tragisch"

Het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties, UNHCR, vraagt de Griekse autoriteiten om "dringende maatregelen" voor het vluchtelingenkamp van Moria. De situatie daar wordt als "tragisch" omschreven, nadat gisteren een dodelijke brand plaatsvond in het kamp, gevolgd door opstanden. Het vluchtelingenkamp ligt op Lesbos en is het grootste van Europa. Bij de brand kwamen een vrouw en haar kind om het leven. "De situatie is zeer tragisch", vertelt Boris Cheshirkov, de woorvoerder van UNHCR Griekenland, aan het persagentschap AFP. Hij zei dat er "heel dringend" maatregelen moeten genomen worden.

De laatste weken is het aantal vluchtelingen dat vanuit Turkije aankomt op de Egeïsche eilanden erg toegenomen. Het kamp heeft een opvangcapaciteit van 3.000 mensen, en kreunt met 13.000 migranten onder de overbevolking.

Ook de burgemeester van Lesbos, Stratos Kytelisn, klaagde de situatie aan op de openbare omroep ERT. "Wij vragen een onmiddellijke ontlasting van onze eilanden en een versterking van de grenscontroles", zei hij. UNHCR wil dat migranten sneller overgebracht worden naar het Europese vasteland, en dat de omstandigheden van de vluchtelingen in Moria verbeterd worden. De organisatie zegt dat maandag 247 vluchtelingen overgebracht zouden moeten worden.

bron: Belga