VN-Veiligheidsraad keurt nieuwe sancties tegen Noord-Korea goed

VN-Veiligheidsraad keurt nieuwe sancties tegen Noord-Korea goed

De Veiligheidsraad heeft unaniem beslist om nieuwe sancties op te leggen, in een reactie op de grootste kernproef tot nog toe door Pyonyang. De Verenigde Staten hadden opgeroepen tot een stemming. Een aanvankelijk voorstel van de VS met een lijst sancties, dat voorzag in een volledig verbod op de uitvoer van olie naar Noord-Korea, werd wel afgezwakt. In de plaats komt er een handelsembargo op condensaat en aardgascondensaten, een beperking op de uitvoer van ruwe aardolie en een limiet van 2 miljoen vaten geraffineerde aardolieproducten per jaar.

1 miljard euro

Behalve de uitvoer naar Noord-Korea, beknot de V-Raad ook de inkomsten van Pyongyang. Ze legt de Noord-Koreaanse export van textiel aan banden en verbiedt landen om voortaan nog werkvisa af te leveren aan mensen die hun inkomsten naar Noord-Korea sturen. Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley (foto), zouden die twee maatregelen alleen al een jaarlijks verlies van 1,3 miljard dollar (1,1 miljard euro) betekenen voor het Noord-Koreaanse regime.

Aanvankelijk bevatte de ontwerpresolutie ook onder meer nog de bevriezing van het vermogen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en drie andere sleutelfiguren. Die maatregel werd echter uit de goedgekeurde versie geschrapt. «We zijn niet op zoek naar oorlog.», zei Haley na de stemming. «We moeten de ontwikkeling door het regime van een nucleair arsenaal stoppen door de brandstof en de financiering af te snijden.»

«Schurkachtig»

Noord-Korea noemt de strafmaatregelen «schurkachtig». De Noord-Koreaanse ambassadeur in Zwitserland zei dat zijn land de jongste «illegale en onwettige resolutie in de krachtigste bewoordingen veroordeelt en categoriek verwerpt». De aankomende sancties «zullen de VS de ergste pijn laten lijden die ze ooit in hun geschiedenis hebben gevoeld», waarschuwde Han Tae-song.

Morgen behandelt de Veiligheidsraad de massamoord op Rohingyamoslims in Myanmar.