VN-Veiligheidsraad houdt morgen spoedberaad over Syrië

VN-Veiligheidsraad houdt morgen spoedberaad over Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) houdt morgen een spoedberaad over Syrië om te beslissen of er humanitaire hulp moet worden gedropt vanuit de lucht, nu het regime in Damascus in twee belegerde steden humanitaire konvooien heeft toegelaten. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tchourkine noemde de komst van de konvooien een positieve stap en stelde voor om het droppen van humanitaire hulp via vliegtuigen op geïsoleerde plaatsen voorlopig op te schorten.

De Franse vertegenwoordiger bij de VN, François Delattre, had gevraagd om het droppen van hulp in alle gebieden in nood, voornamelijk in Moadamiyeh, Daraya en Madaya, waar de burgerbevolking dreigt te verhongeren.

Gisteren heeft een hulpkonvooi Daraya bereikt, het eerste sinds de start van de belegering in 2012 van de rebellenstad in de provincie van Damascus, maar tot wanhoop van de uitgehongerde inwoners bevatte dat geen voedsel. Ook de stad Moadamiyeh ontving voor het eerst sinds maart humanitaire hulp.

Volgens de VN leven 592.000 mensen in belegerde steden en bevinden zich 4 miljoen mensen in zones die moeilijk bereikbaar zijn.

De vredesonderhandelingen die een einde moeten maken aan het Syrische conflict, dat al vijf jaar woedt, belandden in april op een dood spoor nadat de oppositie de onderhandelingstafel verliet omwille van een escalatie in de gevechten op het terrein en het gebrek aan humanitaire hulp.

bron: Belga