VN-secretaris-generaal Guterres roept op "oorlog tegen natuur te stoppen"

VN-secretaris-generaal Guterres roept op "oorlog tegen natuur te stoppen"

"Al decennia voert de menselijke soort een oorlog tegen de planeet en de planeet geeft een slag terug. We moeten een einde maken aan onze oorlog tegen de natuur en de wetenschap zegt ons dat we dat kunnen doen", aldus Guterres op een persconferentie. Hij hekelde de "totaal onvoldoende" engagementen van de internationale gemeenschap om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

"De laatste vijf jaar waren de warmste die ooit zijn opgemeten", verklaarde hij. Hij somde enkele steeds dodelijkere, verwoestende gevolgen op van de klimaatverandering: een stijging van het zeeniveau, het smelten van de ijskappen, droogte ... "Samengevat is de klimaatverandering niet meer een probleem van de lange termijn. We worden nu geconfronteerd met een klimaatcrisis. Het 'point of no return' is niet meer ver aan de horizon, maar is in zicht."

"Aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid tonen"

Ondanks alles zegt de secretaris-generaal wel de hoop te bewaren, onder meer door de mobilisatie van jongeren, burgers in het algemeen en steden en bedrijven. Wat volgens hem echter nog steeds ontbreekt, is politieke wil. "De politieke wil om de subsidies aan fossiele energie stop te zetten, de politieke wil vanaf 2020 niet langer steenkoolcentrales te bouwen, de politieke wil om van een belasting op inkomen te gaan naar een belasting op steenkool", aldus Guterres.

De jaarlijkse vergadering van de VN over de klimaatwijziging, COP25, vindt plaats van 2 tot en met 13 december in Madrid. Guterres wil dat de leiders van alle landen aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid tonen. "Minder zou een verraad zijn voor onze hele menselijke familie en alle generaties die nog komen", aldus de VN-secretaris-generaal op Twitter.

Meest gelezen
 1. Belgaimage-40549806

  Jupiter is maandag voor het eerst in 59 jaar op zijn helderste en dichtste bij de aarde

 2. Belgaimage-45531693xx

  Indiase vrouw ten onrechte doodverklaard, verkeerd lichaam begraven

 3. Belgaimage-1105964

  Gijzeling aan de gang in Luik: politie staat in contact met gewapende gijzelnemer

 4. Belgaimage-7081638

  Netflix kondigt releasedatum aan van langverwachte vijfde seizoen van ‘The Crown’

 5. Belgaimage-45625614

  Oppermachtige Remco Evenepoel kroont zich tot wereldkampioen: «Wat een renner»