VN-klimaatrapport - Ook burgers kunnen steentje bijdragen om klimaatopwarming te beperken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Niet alleen de regeringen en de economische spelers spelen een rol om de klimaatopwarming tegen te gaan, ook de burgers kunnen hun steentje bijdragen. Dat zei professor klimaatwetenschappen aan de Universiteit van Louvain-la-Neuve Jean-Pascal van Ypersele maandag naar aanleiding van de publicatie van het IPCC-klimaatrapport. Van Ypersele is de voormalige vicevoorzitter van IPCC, en was afgelopen week in Zuid-Korea om zich samen met vertegenwoordigers van de VN-lidstaten en experts over het klimaatrapport te buigen. Volgens het rapport is het nog steeds mogelijk om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graden, maar dan zijn wel "snel verregaande en ongeziene veranderingen" nodig.

"We moeten stoppen om de atmosfeer als grote vuilbak te gebruiken", zegt van Ypersele. "Zelfs in België stoten we per persoon tientallen ton broeikasgassen per dag uit in de atmosfeer." Volgens van Ypersele zou dat veranderen indien het meer zou kosten om schadelijke stoffen uit te stoten. Hij verwijst zo naar het Europees systeem voor emissiehandel, waarmee uitstootrechten verhandeld worden. De opbrengsten van een taks op de uitstoot van CO2 zouden vervolgens gebruikt kunnen worden om de sociale effecten van de decarbonisatie te compenseren of om te investeren in openbaar vervoer of betere isolatie van gebouwen.

Aan de Belgische overheid wil van Ypersele de boodschap geven dat het nog steeds mogelijk is om de klimaatopwarming te beperken, indien er maar voldoende inspanningen worden gedaan. Ook wijst hij op de voordelen van gezondere lucht, bijvoorbeeld voor de sociale zekerheid. "Jaarlijks zijn er miljoenen extra doden door luchtvervuiling", zegt hij.

Tot slot benadrukt de professor dat ook de burgers hun steentje kunnen bijdragen. "Ze kunnen goed nadenken voor wie ze moeten stemmen, en politici kiezen die de problemen ernstig nemen", zegt hij, een week voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast kan iedereen de hoeveelheid emissies in zijn privéleven verminderen. Wie eigenaar is van een woning kan ervoor zorgen dat hij die woning goed isoleert en om je te verplaatsen kan je ervoor kiezen om zo weinig mogelijk te vliegen, het openbaar vervoer te nemen en met een groene wagen te rijden. "Miljarden euro's slapen bovendien op spaarboekjes en in fondsen waarvan de eigenaar niet weet waar zijn geld naartoe gaat. Je kunt je geld in de plaats daarvan investeren in fondsen die duurzame investeringen doen", aldus nog van Ypersele. "Tot slot is minder rood vlees eten goed voor het milieu en je gezondheid."

bron: Belga