Vluchtelingencrisis - Valencia klaar voor ontvangst van de vluchtelingen van de Aquarius

Vluchtelingencrisis - Valencia klaar voor ontvangst van de vluchtelingen van de Aquarius

Enkele uren voor de aankomst van de 629 door Italië en Malta afgewezen migranten van het reddingsschip Aquarius is de Spaanse kuststad Valencia klaar om hen te ontvangen. Zoveel migranten in een keer heeft Spanje nog nooit opgevangen, maar alle voorbereidingen zijn getroffen, zei de chef van de reddingsdienst van het Spaanse Rode Kruis, IñigoVila, zaterdagavond aan de pers in Valencia. De voor de overtocht naar Spanje over drie schepen verdeelde mensen arriveren zondagoctend in de Oost-Spaanse stad. De secretaris-generaal van de Internationale Federatie van de Rode Kruis- en Rode Halve Maanorganiaties, Elhadj As Sy, drukte in Valencia zijn dank uit voor het gebaar van Spanje. "Terwijl anderen langs de zijlijn staan toe te kijken, heet Spanje deze mensen welkom." Hij prees ook het werk van de hulporganisaties SOS Mediterranée en Artsen zonder Grenzen. "Zonder deze hulp zou geen enkele van deze migranten morgen de Spaanse kust levend bereiken", zei hij.

In de haven van Valencia worden de vluchtelingen eerst door leden van het Rode Kruis onthaald en behandeld. Dat deelde de regionale regering zaterdag mee. Onder de opvarenden zijn 123 minderjarigen en minstens zeven zwangere vrouwen, klinkt het. De Aquarius en de twee escorteschepen meren vanaf 6 uur 's ochtends met een tussenpauze van drie uur achter elkaar aan.

De migranten werden vorig weekend op zee gered. Nadat Italië en ook Malta de Aquarius hadden geweigerd, verklaarde de nieuwe socialistische Spaanse regering van premier Pedro Sánchez zich bereid om het schip op te vangen. Tijdens de meer dan 1.500 kilometer lange overvaart naar Valencia kregen de schepen met deels metershoge golven af te rekenen.

Spanje zal de geredden zoals alle andere migranten behandelen. "Ze worden net als alle andere vluchtelingen behandeld, die bij ons in andere boten arriveren", zei minister van Binnnnlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska. Elk geval zal persoonlijk onderzocht worden. Vicepremier Carmen Calvo verklaarde zaterdag dat Madrid het aanbod van de Franse regering aannneemt en alle vluchtelingen die dat wensen naar het buurland laat vertrekken.

bron: Belga