Vluchtelingencrisis - Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken roept op om meer grenzen te sluiten

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz heeft opgeroepen om meer Europese grenzen te sluiten voor vluchtelingen. "Men kan mensensmokkel niet volledig tegegaan. We zullen dan ook doen wat we nu al doen aan de westelijke Balkanroute, maar dan langs de route via Italië en de Middellandse Zee. De tijd van de doortocht van vluchtelingen naar Midden-Europa is voorbij, langs eender welke weg", zei hij aan Bild am Sonntag. "We moeten stoppen met elke vluchteling die aankomt in Griekenland met door de staat georganiseerd vervoer naar Centraal-Europa te brengen. We hebben zo aan de wensen van de vluchtelingen voldaan, wat menselijk gezien begrijpelijk is. Maar we hebben er ook voor gezorgd dat er steeds meer vluchtelingen aankomen", zei Kurz, die vindt dat de grenzen gesloten moeten blijven "tot de vluchtelingenstroom naar Europa gestopt is".

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann riep zondag in de krant Österreich Duitsland bovendien op om een bovengrens te stellen voor de opvang van vluchtelingen. "Alleen als Duitsland een grens stelt en enkel nog vluchtelingen opvangt die rechtstreeks uit crisisgebieden komen, doorbreken we de logica van de wanordelijke migratie", aldus Faymann, die Duitsland oproept om nog slechts 400.000 vluchtelingen per jaar te accepteren.

Net als Kurz vindt Faymann dat de Balkangrenzen gesloten moeten blijven, en hij vindt ook dat mannen, vrouwen en kinderen die met boten aankomen aan de Europese buitengrenzen zonder uitzondering moeten worden teruggestuurd. Daarnaast moet Merkel duidelijke regels opstellen voor de verdeling van de vluchtelingen. "Ze moet het model doorbreken dat iedereen die Duitsland bereikt een winnaar is", aldus de bondskanselier aan de krant Kronen Zeitung.

Kurz laat ook nog weten dat hij hoopt dat tijdens de EU-top over de vluchtelingencrisis van donderdag en vrijdag een akkoord wordt gesloten met Turkije, maar hij waarschuwt ook om niet volledig te vertrouwen op Ankara. "We moeten ervoor zorgen dat ons niet overgeven aan Turkije, en dat doen we door weer de controle te verkrijgen over wie er naar ons komt", zegt hij.

Volgens de krant Welt am Sonntag werken de Europese lidstaten ondertussen aan een versneld selectieproces om snel grote hoeveelheden asielzoekers vanuit Turkije op te vangen. Maandag komen ze daarover opnieuw samen

bron: Belga