Vliegende taxi bestrijdt fileleed

Vliegende taxi bestrijdt fileleed

In de file staan zou binnenkort wel tot de verleden tijd kunnen behoren. Om het fileleed in de steden aan te pakken, bouwt Airbus een vloot luchttaxi's. "Het voertuig heeft geen start- en landingsbaan nodig, kan zichzelf besturen en obstakels ontwijken", schrijft topman Rodin Lyasoff op de website van Vahana. Het toestel heeft plaats voor één passagier, die bij noodgevallen een beroep kan doen op een parachute die ook op een beperkte hoogte efficiënt zou werken.

De Vahana is uitgerust met acht rotors, die gemonteerd zijn op twee vleugels. Volgens Lyasoff zal een levensgroot prototype tegen het einde dit jaar klaar zijn voor gebruik. Als alles loopt zoals gepland, zullen tegen het 2020 de eerste modellen op de markt aangeboden worden.

Luchtruim overbelast

Airbus is niet de enige die zich op die markt richt, ook tientallen andere bedrijven werken aan hun eigen prototypes. Zo zetten autobouwers Toyota en Honda hun eerste stappen in de luchtvaart en lanceerde Honda dit jaar zijn eerste privéjet. Daardoor dreigt het luchtruim in de toekomst overbelast te worden. Maar daarvan liggen ze bij Airbus niet wakker. "Het beheer van het luchtruim zal worden aangepast", verzekert Lyasoff. Hij is er helemaal van overtuigd dat hun model zal aanslaan. "Vliegende auto's zijn in productie goedkoper dan vliegtuigen. Door een volledige automatisering zal de omvang en het gewicht van de vliegende auto kunnen worden beperkt en zal ook de productiekost kunnen worden verlaagd."