Vlieg naar de maan in slechts vier uur

Vlieg naar de maan in slechts vier uur

Concreet is het systeem maar liefst zevenduizend keer sneller dan de bestaande fotonenraketten. Met de EmDrive zou het dus mogelijk zijn om op zeventig dagen tijd tot Mars te vliegen. Om Pluto te bereiken zou er slechts achttien maanden nodig zijn. Een trip tot Alpha Centauri, die momenteel enkele duizenden jaren in beslag zou nemen, zou dankzij de EmDrive in honderd jaar tijd kunnen.

Shawyer kwam 15 jaar geleden al met de theorie achter de EmDrive op de proppen, maar werd toen vierkant uitgelachen door andere wetenschappers omdat zijn uitvinding enkele belangrijke principes in de fysica op de helling zet.

Critici argumenteren dat Shawyer geen rekening heeft gehouden met de derde wet van Newton die stelt dat elke actie een tegenreactie uitlokt. Shawyer verdedigt zich echter door te stellen dat deze wet niet van toepassing is voor de EmDrive. Die maakt immers gebruik van zonne-energie die wordt omgezet in stuwkracht, waardoor er geen extra aandrijving of brandstof vereist is.

De Nasa heeft al enkele tests met het apparaat achter de rug en heeft de theorie van Shawyr nog niet kunnen weerleggen. Verder onderzoek moet uitwijzen of het toestel ook in de praktijk zijn diensten zal kunnen bewijzen.