Vlamingen winnen Groot Dictee der Nederlandse Taal

Vlaanderen heeft zaterdag de 27ste editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Marco Sanders, een Nederlandse freelance tekstschrijver die al tien jaar in België woont en daarom voor Vlaanderen speelde, won het finalespel. In het eerste deel van het dictee deed Vlaanderen het gemiddeld beter dan Nederland. De Vlaamse prominenten haalden een gemiddelde van 21 fouten, tegenover 25 fouten bij de Nederlandse prominenten. Bij de gewone deelnemers scoorde Vlaanderen een gemiddelde van twaalf fouten en Nederland vijftien fouten.

Individueel deed Nederland het dan weer beter, zowel bij de prominenten als bij de lezers van De Morgen en de Volkskrant. De Nederlander Roberto La Rocca scoorde het best met nauwelijks zes fouten. De Morgen-lezer Marco Sanders maakte zeven fouten.

Bij de prominenten was de Nederlandse auteur Gustaaf Peek de sterkste speller met twaalf fouten. Radiojournaliste Kristien Bonneure scoorde het best aan Vlaamse zijde met dertien fouten.

Na het dictee volgde het finalespel. Daarin zorgden Bonneure en Sanders uiteindelijk toch voor een Vlaamse zege. "Marco Sanders speelde zijn oranje tegenspelers naar huis met een onberispelijke spelling van 'balalaikaspeelster'", aldus VRT-zender Canvas in een mededeling.

Het dictee werd dit jaar geschreven door de Nederlandse auteur A. F. Th. van der Heijden. In zijn tekst hekelde hij de verengelsing van het Nederlands.

Op canvas.be kon en kan de kijker via streaming meedoen met het Groot Dictee door de tekst op pc in het juiste vak in te typen.

bron: Belga