Vlaming organiseert vuilophaling in Cambodja, nu nog de overheid

Vlaming organiseert vuilophaling in Cambodja, nu nog de overheid

Tony Geeraerts, manager van weeshuis Little Hearts, is erin geslaagd om in Cambodja vuilophaling te organiseren. Een vervuilde, stinkende buurt is getransformeerd tot een opgeruimde leefomgeving met plaats voor de natuur. Dit vergde wel een heuse mentaliteitsverandering van de inwoners.

Het Vlaamse CAKE-project, dat de grote afvalproblematiek in Cambodja probeert te bestrijden, is begonnen aan de grote schoonmaak van vier dorpen rond het weeshuis op het platteland naast de hoofdstad Phnom Penh. Naast huisvuilophaling probeer het project de inwoners ook in te lichten over de milieu- en gezondheidsproblemen van sluikafval.

Foto Facebook / Little Hearts

Het initiatief voorziet vuilnisbakken op straat, vuilnismannen die zorgen voor de ophaling en vuilniswagens. Ook spreken teamleden van het CAKE-project dorpsbewoners aan om ze tot meer netheid aan te sporen. De weeskinderen van Little Hearts en enkele vrijwilligers organiseren elke maand ook een grote 'clean-up'.

Resultaat

"We hebben fantastische resultaten geboekt. De mensen van Arey Ksat participeren in het project, nu moet de overheid ook zijn verantwoordelijkheid nemen", zegt Geeraerts gedreven. "Helaas hebben we tot nog toe alles zelf hebben moeten financieren vanuit onze organisatie Little Hearts en is de kas zo goed als leeg. Sponsors kunnen zich altijd richten tot info@littlehearts.be."