Vlaming kiest voor zomeruur, Waal neigt naar winteruur

Vlaming kiest voor zomeruur, Waal neigt naar winteruur

Een grote meerderheid van de Belgen (83 procent) is gewonnen voor het idee om de zomer- en de wintertijd af te schaffen. Maar of we dan permanent in zomer- dan wel in winteruur moeten leven, daarover zijn de meningen meer verdeeld. Dat blijkt uit een opiniepeiling bij 2.000 burgers die werd uitgevoerd op initiatief van de federale overheidsdienst Kanselarij van eerste minister Charles Michel. Over heel België is er een lichte voorkeur voor het winteruur, zo blijkt. De helft van de respondenten "staat in meer of mindere mate genuanceerd achter het winteruur", zo luidt het. Het zomeruur krijgt de steun van 45 procent van de respondenten.

De voorkeur voor het permanente winteruur komt terug in zowel het Vlaams gewest (52 procent voor winteruur en 43 procent voor zomeruur) als het Brussels gewest (51 procent/42 procent). In het Waals gewest echter kiezen iets meer respondenten voor het zomeruur dan voor het winteruur (respectievelijk 49 en 47 procent).

Uit de opiniepeiling blijkt nog dat 79 procent van de respondenten vindt dat in België dezelfde tijdregeling moet komen als in de buurlanden.

De kanselarij hoorde ook een aantal deskundigen, maar de meeste sectoren blijken geen voorkeur te hebben voor zomer- dan wel winteruur. Alleen de sport-/recreatiesector en het toerisme kiezen voor de zomertijd.

Het is aan de volgende regering om zich over de harmonisatie van de tijdsregeling op Europees niveau te buigen. Ze zal de resultaten van de opiniepeiling mee in rekening brengen om haar standpunt te bepalen, luidt het.

Dit weekeinde schakelen we weer over op het winteruur. In de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober wordt de klok om 03:00 uur één uur achteruit gezet naar 02:00 uur, wat dus één uur extra slapen betekent.

bron: Belga