Vlaanderen wil klaar zijn voor Uber

Vlaanderen wil klaar zijn voor Uber

Het Vlaams parlement vraagt aan minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om de bestaande wetgeving aan de passen aan nieuwe vervoersmethoden zoals Uber.

Samen met parlementsleden van N-VA, CD&V en Open Vld diende Annick De Ridder (N-VA, foto) een resolutie in waarin ze vraagt om de wetgeving voor te bereiden op de komst van nieuwe mobiliteitsconcepten waarbij mensen hun wagen tegen betaling ter beschikking stellen van andere passagiers. Het gaat om Uber, maar ook om initiatieven als BlaBlaCar, CarASAP, Curb en Djump. «We vragen de minister te bekijken hoe die nieuwe spelers binnen de regelgeving opgenomen kunnen worden, zodat ze niet opereren in een grijze zone. Door de strenge regelgeving zijn die nieuwe initiatieven momenteel immers illegaal. We kunnen niet alleen verwachten van mensen en bedrijven dat ze innovatief zijn. Ook onze regelgeving moet innovatief zijn, dan komen innovatieve bedrijven vanzelf naar ons land.»

Unaniem

Momenteel is Uber enkel actief in de omgeving van Brussel, maar het bedrijf lonkt ook naar andere steden als Gent en Antwerpen. «Vernieuwing is niet tegen te houden», aldus De Ridder. «We mogen daar als overheid niet protectionistisch op reageren. Zulke initiatieven komen ook de reizigers ten goede. Meer concurrentie zorgt voor lagere tarieven en een snellere dienstverlening.» De resolutie werd unaniem goedgekeurd door meerderheid en oppositie.