Vlaanderen werkt aan nooddecreet voor 'no deal'

Vlaanderen werkt aan nooddecreet voor 'no deal'

Vlaanderen werkt aan een nooddecreet voor het - steeds waarschijnlijker wordende - geval dat de Britten zonder deal uit de Europese Unie zouden stappen. De tekst komt al op 13 maart in de plenaire vergadering van het parlement. Op 29 maart stappen de Britten in principe uit de Europese Unie, ook al circuleert intussen een scenario voor uitstel. De Britse premier Theresa May wil de parlementsleden op 12 maart opnieuw laten stemmen over het akkoord met de EU. Verliest May die stemming, dan zal ze een dag later aan de parlementsleden vragen of ze op 29 maart willen vertrekken zonder akkoord. Dat laatste is een worstcasescenario voor zowel de Britten als voor de rest van Europa, maar beide partijen maken zich intussen wel op voor die mogelijkheid.

In Vlaanderen wordt in snel tempo een voorstel van decreet klaargestoomd, zeggen parlementsleden Jan Van Esbroeck (N-VA) en Rik Daems (Open Vld). Dat wordt al op 13 maart ingediend in de plenaire vergadering, een dag na de nieuwe stemming in Groot-Brittannië.

Het decreet regelt de rechten van de Britten in Vlaanderen, onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de Vlamingen over het Kanaal dezelfde regeling genieten. Het verzekert hun toegang tot onder meer beroepskaarten, het onderwijs en de gehandicaptenzorg.

"Dit decreet is nodig om op alles voorbereid te zijn", zegt minister-president Geert Bourgeois (N-VA). "Niemand kan vandaag voorspellen hoe het zal aflopen."

bron: Belga