Vlaanderen trekt dikke trui aan

Vandaag zetten honderden scholen, organisaties en bedrijven de verwarming lager en dragen leerlingen en werknemers een dikkere trui. Dikketruiendag is uitgegroeid tot een fenomeen in Vlaanderen.
door
Belga
Leestijd 2 min.

De actie ontstond in 2005 op initiatief van het departement van Leefmilie, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Intussen is dikketruiendag al aan de dertiende editie toe. De bedoeling is om mensen bewust te maken van de gevolgen van de klimaatopwarming en manieren te leren kennen om energiezuiniger te leven.

Het thema dit jaar is het smelten van het poolijs, met als slogan ‘Hou het poolijs koel'. Als het ijs op de Noord- en Zuidpool verder smelt, stijgt de zeespiegel en komt de stabiliteit van ons klimaat onder druk te staan. "Als we niet snel ingrijpen, zal tegen 2100 de zeespiegel al meer dan één meter stijgen, en tientallen meters in de eeuwen erna", waarschuwt polair wetenschapper Jan Lenaerts (KU Leuven), die ambassadeur is van dikketruiendag 2017.

Aardappelen

Veel scholen hebben in het kader van dikketruiendag ook andere projecten in verband met het milieu. Zo werken leerlingen van het VTI in Torhout aan een vrieskamer voor aardappelboeren in het Andesgebergte in Peru. Die boeren vriesdrogen hun aardappelen om ze beter te bewaren, maar door de klimaatverandering zakt de temperatuur ‘s nachts in de Andes niet voldoende meer, waardoor dat niet meer mogelijk is.

Een ander initiatief komt van de Vlaamse overheid, die vandaag in haar personeelsrestaurants enkel vegetarische gerechten serveert. "Een dag geen vlees eten spaart veel meer broeikasgassen uit dan een dikke trui aantrekken", legt duurzaamheidscoördinator Johan Van Damme van de Vlaamse overheid uit. Ook Metro steunt de campagne. Daarom trokken we vandaag allemaal een dikke trui aan, al kozen sommigen voor een gezellige onesie, zoals op de foto te zien is.