Vlaanderen kandidaat voor WK Wielrennen 2021

Vlaanderen kandidaat voor WK Wielrennen 2021

Vlaanderen stelt zich kandidaat om het Wereldkampioenschap wielrennen te organiseren in 2021. Dat heeft de ministerraad beslist op voorstel van minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). In regeringskringen is te horen dat Vlaanderen een grote kans maakt, omdat er voor de honderdste editie naar een echt wielerland wordt gezocht. In september beslist de UCI wie het kampioenschap mag organiseren. Het Wereldkampioenschap wordt elk jaar in september georganiseerd in een andere gaststad of regio. In 1988 vond het in Ronse plaats en in 2002 in Zolder en Hasselt. Dat was de laatste keer dat het evenement naar België kwam. Mario Cipollini won toen, voor Robbie McEwen en Erik Zabel.

Volgens Philippe Muyters is het tijd dat het WK opnieuw naar onze regio komt. Hij stelt 3,5 miljoen euro ter beschikking om de kandidatuur voor te bereiden met de wielerfederaties. Vlaanderen zou een goede kans maken, omdat de Internationale Wielerunie (UCI) een traditioneel wielerland zoekt en omdat onze regio een grote kennis kan voorleggen, door evenementen met internationale uitstraling als de Ronde van Vlaanderen.

Over het parcours en de start- en aankomstplaatsen bestaat nog geen duidelijkheid. In Vlaanderen kunnen we de meest uiteenlopende soorten koersen organiseren, maakt Muyters zich sterk. "Klassiekers met stevige kuitenbijters, waaierkoersen of biljartvlakke omlopen voor sprinters, we hebben het allemaal in huis."

EventFlanders, de organisatie die instaat voor het Vlaamse topevenementenbeleid, heeft wel al een analyse gemaakt van beschikbare locaties en accommodaties. Uit dit haalbaarheidsonderzoek blijkt dat het voor Vlaanderen perfect mogelijk is het WK te organiseren.

Muyters schat de economische return op zo'n 30 miljoen euro.

bron: Belga