Vlaanderen geeft groen licht voor bouw sleeptank en golfbassin in Oostende

Vlaanderen geeft groen licht voor bouw sleeptank en golfbassin in Oostende

Vlaanderen investeert 30,7 miljoen euro in de bouw van een maritiem onderzoekscentrum in Oostende. Daar komt een sleeptank en een innovatief golfbassin. Dat meldt minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). De mariene sector, de haven van Oostende en onderzoeksinstellingen, met onder meer Greenbridge, waren al langer vragende partij voor meer testinstallaties. Daarmee wil Oostende zijn leidersplaats als hub voor de offshoresector behouden en vooral versterken. Dat is niet in dovemansoren gevallen, want Vlaanderen investeert nu in een 2-in-1-complex met een grote sleeptank en een kust- en oceaanbassin. De enige sleeptank in Vlaanderen, die in het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout, is overbevraagd en stilaan te klein voor de steeds grotere schepen. De nieuwe sleeptank wordt 174 meter lang en 20 meter breed. De tank kan gevuld worden tot een meter waterdiepte. Scheepsmodellen tot wel achter meter lang kunnen door de tank gesleept worden. Zo kan het manoeuvreergedrag van echte schepen op een realistische manier getest worden.

Het maritiem onderzoekscentrum zal ook een kust- en oceaanbassin huisvesten. Zo'n bassin is eigenlijk een grote bak met water waar gecontroleerd golven, stroming en wind gegenereerd worden. Zo kunnen schaalmodellen van kustbeveiliginginstallaties, offshore constructies, golf- en getijdenconverters of windturbines in alle mogelijke omstandigheden uitgetest worden. Het bassin wordt 30 meter lang, 30 meter breed en 1,5 meter diep.

Voor een kust- en oceaanbassin bestaan bij de KU Leuven, de UGent en het Waterbouwkundig Laboratorium al geruime tijd plannen. Door de twee projecten nu te combineren in een groot nieuw complex ontstaat een win-win. "We besparen op bouwkosten en brengen alle wetenschappelijke expertise samen onder één dak", aldus Weyts. "Vlaanderen is wereldtop in watertechniek en waterbouwkunde. Een vooruitstrevend expertisecentrum maakt onze scheepvaart en onze Vlaamse havens slimmer en sterker".

Het maritiem onderzoekscentrum komt op de terreinen van Plassendale 1 in Oostende. Het prijskaartje wordt geraamd op 30,7 miljoen euro, waarvan 21 miljoen euro voor de gebouwen zelf. De bouw wordt meteen aanbesteed en nog dit jaar gegund. Het is de bedoeling dat bouwwerken in het voorjaar van 2017 starten en afgerond worden in 2020.

bron: Belga