Vlaamse regering wil circuswereld extra schwung geven

Vlaamse regering wil circuswereld extra schwung geven

Het hedendaagse circus in Vlaanderen is in volle ontwikkeling, en de Vlaamse regering wil dat momentum aangrijpen om de sector verder te professionaliseren. Een nieuw decreet, met onder meer individuele beurzen, projectsubsidies voor producties en festivals en stimuli voor internationale ervaringen, moeten de Vlaamse circuswereld naar een nog hoger niveau tillen. De Vlaamse regering keurde het nieuwe circusdecreet vorige week goed tijdens haar marathonvergadering. "Het is geconcipieerd volgens de andere cultuurdecreten, met een structurele ondersteuning, een circuscentrum als steunpunt, projectsubsidies voor creaties, producties en festivals, individuele beurzen en stimuli voor internationale ervaringen en doorbraken", licht minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) toe. Voor de uitvoering is vanaf 2019 bijna 2,9 miljoen euro begroot.

Volgens Gatz zal het nieuwe decreet de Vlaamse circuswereld nieuwe impulsen geven om verder door te groeien. Het Vlaamse circus is immers al een tijd in volle ontwikkeling. Internationaal geniet Vlaanderen anno 2018 al een sterke reputatie, merkt de minister op. Artiesten en gezelschappen worden over de hele wereld opgepikt en geprogrammeerd op prestigieuze podia. Zo bleek na een rondvraag bij de 40 gezelschappen die ooit subsidies hebben ontvangen dat er intussen 46 verschillende circusproducties in 42 verschillende landen ter wereld zijn opgevoerd.

Ook in eigen land zit er schwung in de circuskunsten. Gatz wijst erop dat er momenteel 18 circusateliers in 35 steden en gemeenten een werking met wekelijkse circuslessen organiseren. Hun ledenaantal steeg de voorbije jaren tot 7.600 in 2017. Circusateliers treden ook buiten hun lokalen, om educatie te geven in scholen, buurtwerkingen, gemeentelijke evenementen of het jeugdwerk en bereiken daarmee jaarlijks 35.000 kinderen en jongeren.

bron: Belga