Vlaamse regering verliest slag om luchtverkeer boven Noordrand Brussel

Vlaamse regering verliest slag om luchtverkeer boven Noordrand Brussel

Het beroep dat de Vlaamse regering in 2014 bij de Raad van State indiende tegen de concentratie van vliegroutes, is onontvankelijk verklaard. De klacht werd te laat ingediend en dus was er in juli geen uitspraak ten gronde, zo meldt De Standaard. De vorige Vlaamse regering trok in februari 2014 naar de Raad van State tegen de beslissing van de federale regering om enkele vliegroutes van en naar Brussels Airport te wijzigen en naar de Noordrand te verschuiven. Het waren de burgemeesters van vijf gemeenten uit de Noordrand die toen aan de alarmbel trokken.

Het omstreden plan van de hand van toenmalig staatssecretaris voor Mobiliteit Melchor Wathelet kwam er enkele maanden voor de verkiezingen - de Vlaamse regering lichtte de klacht toe op een persconferentie - en luidde het einde in van Wathelets politieke carrière. Na andere procedures moest het plan al deels aangepast worden.

"De vliegroutes in de Noordrand, vastgelegd door het plan-Wathelet, blijven ongewijzigd", bevestigden Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege en federale minister van Mobiliteit, François Bellot.

De vliegwet met een eerlijke spreiding die de huidige federale regering in het regeerakkoord opnam, is er nog niet. Volgens het kabinet-Bellot wordt er momenteel gewerkt aan een globale oplossing, maar onder meer de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte is sceptisch.

De vijf gemeenten hebben wel nog een milieustakingsvordering lopen, waarbij de Vlaamse regering zich aansloot.

bron: Belga