Vlaamse regering trapt tweede werkjaar op gang

De Vlaamse regering komt vandaag voor het eerst weer samen sinds het zomerreces. Met de vluchtelingencrisis heeft de ministerraad meteen de handen vol.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

In tegenstelling tot het federale niveau, waar bijna de hele zomer lang spanningen opborrelden over de taxshift, bleef het rond de Vlaamse regering relatief rustig. Slechts enkele dossiers, zoals de discussie over het onverdoofd slachten, creëerden wat commotie.

Intussen zijn alle ministers terug uit vakantie en zijn de kabinetten en het parlement klaar voor de aftrap van het politieke werkjaar 2015-2016. De kern van de Vlaamse regering kwam al eerder samen en vandaag is dat ook het geval voor de negenkoppige ministerraad.

Normaal is de agenda op dit moment nog behoorlijk licht, maar de vluchtelingencrisis heeft daar anders over beslist. De bedoeling is dat de regering van Geert Bourgeois (N-VA, foto vooraan, tweede van links) vandaag afspraken maakt en in kaart brengt wat Vlaanderen kan doen. «We waren daar trouwens al langer mee bezig», klinkt het op zijn kabinet.

De echte start van het politiek werkjaar volgt later deze maand, op 28 september, met de Septemberverklaring. Daarin zet de regering de belangrijkste beleidsplannen op een rij. Traditioneel is tegen dan ook de begrotingsopmaak voor het volgende jaar klaar. Tot slot willen Bourgeois en co hun toekomstplan 2050 nog deze maand voorstellen en ligt onder meer de beheersovereenkomst van De Lijn op de plank.

"Wij zijn wel met de vluchtelingen bezig"

Het beeld dat de Vlaamse regering niets doet in de vluchtelingencrisis, klopt niet. Met die woorden heeft Vlaams minister van Integratie Liesbeth Homans (N-VA) gereageerd op de kritiek van sp.a en Groen, die beweren dat de regering nog in zomermodus zit. Homans is naar eigen zeggen al weken met de kwestie bezig en verwijst naar contacten met de federale regering, staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en de federale administraties. De oppositiepartijen willen dat de regering in gang schiet rond de opvang en begeleiding van vluchtelingen. En ook in het parlement moet er snel een debat komen, stelden fractieleiders Björn Rzoska (Groen) en Joris Vandenbroucke (sp.a) in De Ochtend. Volgende week vrijdag komen de bevoegde commissies daar vervroegd samen.