Vlaamse regering reikt 16 eretekens uit aan verdienstelijke Vlamingen

Vlaamse regering reikt 16 eretekens uit aan verdienstelijke Vlamingen

De Vlaamse regering heeft op de Vlaamse feestdag 16 eretekens uitgereikt aan verdienstelijke Vlamingen. De 16 gelauwerden ontvingen een onderscheidingsteken en een oorkonde tijdens een officiële plechtigheid in het Errerahuis. Het is de vijfde keer dat Vlaanderen eretekens uitreikt. Het is een eervolle onderscheiding voor personen die bijzonder verdienstelijk geweest zijn en door hun individuele uitzonderlijke talenten hebben bijgedragen aan het positieve imago van Vlaanderen.

Volgens Vlaams minister-president Liesbeth Homans zijn de eretekens "een erkenning voor de uitzonderlijke maatschappelijke verdiensten van Vlamingen". "Hun verwezenlijkingen hebben ons op de kaart gezet en het positieve imago van Vlaanderen zowel bij ons als in het buitenland bevestigd en verstevigd".

Het Vlaamse ereteken verleent geen voorrechten en er is ook geen geldprijs aan verbonden. Elke Vlaamse minister mag een kandidaat (of kandidaten) voordragen. Het vroegere verschil tussen gewone eretekens en grote eretekens is intussen geschrapt omdat het onderscheid werd gezien als verwarrend en arbitrair.

Dit jaar hebben 16 Vlamingen een ereteken gekregen. Het gaat om: Anneleen Lenaerts (harpiste), Lode Wils (emeritus hoogleraar en geschiedschrijver van de Vlaamse Beweging), Françoise Chombar (CEO Melexis), Georges Monard (gewezen secretaris-generaal ministerie van onderwijs), Hans Bourlon en Gert Verhulst (die samen één ereteken krijgen als ceo's van Studio 100), Chris Lomme (actrice), Dirk Rombaut (directeur Passwerk), Vincent Leus (gedelegeerd bestuurder fonds Emilie Leus), Paul Vande Walle (ere-voorzitter vzw Ouders van Verongelukte Kinderen), Jean-Pierre Van Baelen (gedelegeerd bestuurder OLO), Jurn Verschraegen (directeur expertisecentrum voor dementie Vlaanderen), Ajit Shetty (ere-voorzitter Janssen Pharmaceutica nv), Vic Baron Swerts (ondernemer, oprichter Soudal nv), Bart van Wijmeersch (neuroloog, MS-expert), Stig Broeckx (wielrenner), Jean-Pierre Kruth (professor, wereldautoriteit op het vlak van 3D-printing).

bron: Belga