Vlaamse regering buigt zich over een oplossing voor de woonbonus

Vlaamse regering buigt zich over een oplossing voor de woonbonus

De nieuwe Vlaamse regering heeft vandaag om 10 uur haar eerste echte ministerraad aangevat. Belangrijkste punt op de agenda is een oplossing voor huizenkopers die zowel de woonbonus als de verlaagde registratierechten dreigen te mislopen. Voor het toekennen van de woonbonus geldt de datum van het verlijden van de akte, die enkele maanden na de koop kan vallen. Voor het tarief van de registratierechten geldt de datum van het compromis. Sommige kopers dreigen dus de woonbonus te missen en toch nog 7 procent registratierechten te moeten betalen. De regering belooft een oplossing.

Minister-president Jan Jambon voelt zich alleszins gesterkt door een studie van de KU Leuven. Volgens onderzoeker Sven Damen kunnen de woningprijzen in Vlaanderen over twee jaar met 10 procent dalen, omdat potentiële kopers door het afschaffen van de woonbonus over een kleiner budget beschikken.

"We hebben nu een objectieve studie gezien die ons gelijk geeft", zei Jambon bij de start van de ministerraad. "Nu moeten we zorgen dat alles ordentelijk kan verlopen voor wie nu nog een huis wil kopen. We zullen vandaag duidelijkheid verschaffen."

bron: Belga