Vlaamse partijen in Brussel voornamelijk in zee met Franstalige zusterpartijen

door
Belga
Leestijd 3 min.

De traditionele Vlaamse partijen Open Vld, CD&V, Groen en sp.a staan op enkele uitzonderingen na tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober in Brussel voornamelijk op een gezamenlijke lijst met hun Franstalige zusterpartijen MR, cdH, Ecolo en PS. N-VA en Vlaams Belang wagen het er wel steeds met een eigen lijst op tijdens de komende kiesperiode, al hebben ze niet in alle negentien Brusselse gemeenten een vertegenwoordiging. Ecolo en Groen zijn de grootste partners, want zij trekken in alle Brusselse gemeenten behalve Sint-Jans-Molenbeek samen naar de kiezer. In Molenbeek scheurde schepen Annalisa Gadaleta zich af van Ecolo na een onenigheid in visie naar aanleiding van een boek dat Gadaleta publiceerde. Ze komt er met een eigen Groen lijst op.

CD&V heeft ook slechts één volledig eigen lijst en die presenteert zich in Anderlecht onder leiding van lijsttrekker Anne Mertens. Daarnaast staan de christendemocraten zes keer op een gedeelde lijst met zusterpartij cdH en in zes gemeenten staan de CD&V-kandidaten op een Lijst van de Burgemeester. In vier gemeenten trekken ze naar de kiezer in een alternatieve lijst zoals ProGanshoren en in twee gemeenten verrijken ze een lijst van de MR.

De MR kan op zijn beurt in 16 gemeenten rekenen op de steun van zusterpartij Open Vld om samen naar de kiezer te trekken. In vier van deze gemeenten gaat het om een Lijst van de Burgemeester waar er een MR-burgervader aan de macht is. Dat is zo in Molenbeek, Etterbeek, Koekelberg en Elsene. In Ganshoren hebben de liberalen een de tweetalige lijst met Ensemble-Samen en in Schaarbeek en Evere prijken kandidaten van Open Vld op een Lijst van de Burgemeester. In Evere krijgt titelvoerend burgemeester en Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) zo voluit de steun van Brussels minister Guy Vanhengel. Samen willen ze het beleid in Evere op dezelfde manier blijven voortzetten.

De PS blijft in het Brussels gewest een trouwe bondgenoot van sp.a, want ze presenteren zich in 10 gemeenten op een gezamenlijke lijst. In vier Brusselse gemeenten staan sp.a-leden mee op de Lijst van de Burgemeester en in vier gemeenten gaat het om een alternatieve of gemengde lijst met andere partijen zoals de lijsten Samen in Oudergem of de lijst PS-sp.a-cdH in Anderlecht. De grootste ommekeer binnen de relatie met de PS vond plaats in de stad Brussel, waar in de nasleep van het ontslag van Yvan Mayeur toenmalig schepen Ans Persoons opstapte uit het college en later besliste om een eigen lijst te vormen. Dat is de participatie burgerlijst is Change.Brussels geworden.

N-VA en Vlaams Belang doen het in Brussel systematisch alleen en hopen allebei het Vlaamse karakter terug te krijgen naar Brussel, al spelen bij beide partijen de thema's veiligheid en migratie ook een hele grote rol. N-VA komt op in twaalf gemeenten (Anderlecht, Brussel-Stad, Evere, Elsene, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek en Ukkel), terwijl Vlaams Belang dat in slechts vijf gemeenten (Brussel-Stad, Jette, Sint-Agatha-Berchem, Schaarbeek en Anderlecht) doet.

bron: Belga