Vlaamse Parlementsleden op zwarte lijst Azerbeidzjan

Azerbeidzjan heeft de Vlaamse Parlementsleden Karim van Overmeire (N-VA), Marc Hendrickx (N-VA) en Ward Kennes (CD&V) gebannen, zo leert de Azerbaijani Vision, schrijven De Tijd en Het Laatste Nieuws zaterdag. Ze zetelen allen in de commissie Buitenlands Beleid van het Vlaams Parlement. Het trio had de regio Nagorno-Karabach bezocht, dat formeel tot Azerbeidzjan behoort, maar de facto onafhankelijk is en aanleunt bij Armenië. Sinds 1994 is er een wapenstilstand, maar af en toe laait het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan op.

De Vlaamse Parlementsleden hebben er het parlement bezocht en contact gehad met politieke verantwoordelijken en ngo's. "We wilden de situatie op het terrein beter leren kennen", zegt Kennes. "De bevolking zit er in een isolement. Ze zijn omsloten door vijanden. We vonden het zinvol ter plekke de situatie te leren kennen, zoals ik eerder ook in de Gazastrook heb gedaan."

Maar dat viel bij Azerbeidzjan in slechte aarde. Het land heeft aangekondigd dat het een protestbrief naar België zal sturen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de drie parlementsleden voortaan "personae non grata" omdat zij het gebied hebben bezocht zonder toestemming van Azerbeidzjan.

bron: Belga