Vlaamse overheid zoekt experts om toekomstperspectief voor Doel te helpen opstellen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid wil laten onderzoeken welk toekomstperspectief er mogelijk is voor het dorpje Doel, nu het niet moet verdwijnen voor de uitbreiding van de containerbehandelingscapaciteit in de haven van Antwerpen. De overheidsdienst gaat daarom op zoek naar teams of consortia die kennis kunnen aanleveren om samen met overheden, actiegroepen en belangenorganisaties tot een voorkeursscenario te komen. Het Team Vlaams Bouwmeester lanceerde dinsdagochtend een oproep aan geïnteresseerden om zich kandidaat te stellen voor het traject, dat achtereenvolgens zal bestaan uit een onderzoek van de verschillende mogelijke scenario's voor Doel, een voorstel tot voorkeursscenario, politieke goedkeuring en een voorstel van toekomstperspectief met een visie en actieprogramma. "De vraag is welk toekomstperspectief voor Doel kan worden uitgetekend, binnen welke timing zo'n perspectief gerealiseerd kan worden en welke acties hiervoor nodig zijn", klinkt het onder meer.

Het toekomstperspectief zou er moeten komen door middel van een samenwerking tussen actiegroepen, overheden en belangenorganisaties, hoewel die in het verleden vaak in een stevige (juridische) strijd verwikkeld waren rond de havenuitbreiding en het voortbestaan van Doel. "Doel is een symbooldossier", aldus het Team Vlaams Bouwmeester. "Ook al zitten er heel wat organisaties aan tafel die vroeger fel gebotst hebben met diverse overheden, ze zijn nu bereid om samen na te denken over de toekomst."

Om de nodige kennis aan te leveren, is het Departement Mobiliteit en Openbare Werken onder meer op zoek naar experts inzake stedenbouw, erfgoed, mobiliteit en recreatie, maar ook communicatie en coaching om het vertrouwen tussen de deelnemende partijen op te bouwen. De kandidaturen moeten voor 13 september om 18 uur binnen zijn.

bron: Belga