Vlaamse Ouderenraad wil "onafhankelijke" bankautomaten

Vlaamse Ouderenraad wil "onafhankelijke" bankautomaten

De consumentenorganisatie Test Aankoop en de Vlaamse Ouderenraad zijn bezorgd om de prijsstijgingen van bankdiensten. Vooral mensen die niet meekunnen met de digitalisering zouden daardoor getroffen worden. Test-Aankoop wil daarom dat de basisbankdienst wordt uitgebreid, de Vlaamse Ouderenraad pleit voor "onafhankelijke" bankautomaten naar Nederlands voorbeeld. Dat meldt Het Nieuwsblad. Vanaf 1 januari wordt bankieren nagenoeg bij alle banken duurder. De stijgingen zijn vooral gericht op papieren diensten zoals uittreksels laten toesturen. Volgens consumentenorganisatie Test Aankoop worden daardoor vooral de mensen die niet meekunnen met de digitalisering getroffen.

Ook de Vlaamse Ouderenraad zegt "zeer bezorgd" te zijn over de prijsstijgingen. "Het aantal bankkantoren vermindert, het aantal plaatsen waar je geld kan afhalen ook", zegt directeur Nils Vandenweghe aan Het Nieuwsblad. De raad wil dat ons land het voorbeeld van Nederland volgt en "onafhankelijke" bankautomaten plaatst, die niet gelieerd zijn aan één bank en waar iedereen terecht kan. Op die manier zou iedereen gegarandeerd een bankautomaat moeten hebben binnen een straal van vijf kilometer.

Eerder lanceerde Test Aankoop al een petitie tegen de prijsstijgingen, die door ruim 20.000 mensen werd ondertekend. De consumentenorganisatie pleit voor een uitbreiding van de "basisbankdienst", een soort minimale dienstverlening voor 16,2 euro per jaar, bestaande uit een rekening en een bankkaart voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Test Aankoop wil dat alle klanten recht krijgen op zo'n minimumaanbod.

De Belgische federatie van de financiële sector, Febelfin, ziet zelf meer heil in de begeleiding van klanten om hen digitaal te leren bankieren.

bron: Belga