Vlaamse jongeren nog steeds homofoob

Vlaamse jongeren nog steeds homofoob

Hoewel we geloven dat de huidige generatie jongeren erg tolerant is, blijkt homofoob taalgebruik bij Vlaamse studenten nog steeds aanwezig én aanvaard. Dat blijkt uit de masterproef van sociologe Elke Claessens (UAntwerpen). Onze samenleving heeft al een hele weg afgelegd op het vlak van holebirechten. «Toch leven we niet in een regenboogparadijs», stelt Claessens. «De meerderheid van homoseksuele jongeren geeft aan ooit geconfronteerd te zijn met homofoob gedrag, gaande van beledigingen tot fysiek geweld. De vraag rijst dan ook of onze jongeren wel zo ruimdenkend en tolerant zijn als we denken.»

Claessens nam de proef op de som en bevroeg 420 heteroseksuele studenten tussen de 18 en 26 jaar. Die lieten een gemiddelde mate van homofobie optekenen, in tegenstelling tot de lage score die je van een tolerante generatie zou verwachten. 11,2% van de Vlaamse jongeren geeft toe dat ze effectief termen zoals ‘janet', ‘pot' of ‘aarsridder' gebruiken. Meer dan één derde van hen durft bovendien zonder schroom mopjes maken over het uiterlijk of gedrag van homoseksuelen. Uit de resultaten blijkt ook dat jongens zich beduidend meer schuldig maken aan homofoob gedrag dan meisjes.

«Homo's moeten stoppen met heisa maken»

Ook bleek dat homofoob taalgebruik niet beperkt blijft tot specifieke sociale contexten zoals een voetbalmatch of een dronken feestje, maar consequent gebruikt wordt. Verder bekent 14% van de jongeren dat ze zich ongemakkelijk voelen tussen een groep homoseksuele mannen en ongeveer een vierde vindt dat homo's moeten stoppen met een heisa te maken indien ze gelijk behandeld willen worden.