Vlaamse formatie - Van Grieken hoopt dat N-VA geen 'bocht van Demir' heeft ingezet

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, zou het heel erg vinden mocht N-VA de 'bocht van Demir' hebben ingezet. Dat zei hij woensdag in Terzake op Canvas. Het Limburgse Kamerlid zei dinsdag dat Vlaams Belang te weinig tijd heeft gestoken in het overtuigen van andere mogelijke coalitiepartners, naast N-VA. Mogelijk gaf ze daarmee een voorzet op de exit van Vlaams Belang uit de Vlaamse gesprekken. "Vlaams Belang is vooral bezig geweest met de N-VA te bedreigen, maar ze zijn minder bezig geweest met andere partijen te overtuigen dat ze wel degelijk veranderd zijn", zei Zuhal Demir dinsdag bij TV Limburg. "Ze zijn vooral bezig geweest met zich als slachtoffers voor te stellen, en dat zijn ze niet."

"Aangezien Demir zelf is teruggefloten door haar partij, hecht ik er niet te veel belang aan", reageerde Tom Van Grieken. De N-VA-politica zegde immers haar afspraak met Radio 1, woensdagochtend, af. "Ik heb Zuhal Demir ook nooit gezien aan de onderhandelingstafel. Ik denk dat er wat profileringsdrang bij te pas komt. Ik hoop dat van harte, want het omgekeerde zou wel heel erg zijn. Dat dit de 'bocht van Demir' is, waarmee N-VA ons naar de exit zou leiden." Van Grieken refereert daarmee aan de 'bocht van Bracke', waarmee Siegfried Bracke zes jaar geleden aankondigde dat de sociaaleconomische hervormingen voor de partij in de nabije toekomst belangrijker waren dan de communautaire.

De Vlaams Belang-voorzitter gelooft nog in een Vlaamse regeringsdeelname: "Als N-VA in zee gaat met de socialisten en we weer een links beleid krijgen, dan zijn wij hun grootste tegenstander. Maar ik hoop dat te voorkomen. Dat zullen we zien nadat De Wever zijn ei heeft gelegd. Tot dan probeer ik alles uit de kast te halen om ons programma te realiseren."

bron: Belga