Vlaamse eretekens voor onder meer Lutgart Simoens, Jill Peeters en Pedro Brugada

Vlaamse eretekens voor onder meer Lutgart Simoens, Jill Peeters en Pedro Brugada

De Vlaamse regering reikt op 11 juli voor de vierde keer Vlaamse eretekens uit. Dit jaar zijn er 14 gelauwerden. Onder hen onder meer radiomonument Lutgart Simoens, cardioloog Pedro Brugada en weervrouw Jill Peeters. Dat heeft minister-president Geert Bourgeois vandaag bekendgemaakt. Het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap is een eervolle onderscheiding en verleent geen voorrechten. Er is ook geen geldprijs aan verbonden. De bekroonden zijn "uitzonderlijk verdienstelijk geweest voor Vlaanderen" of hebben "door hun uitzonderlijke talenten bijgedragen aan het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen". Er is ook het Groot Ereteken voor mensen die zich langere tijd verdienstelijk hebben gemaakt voor Vlaanderen.

Elke Vlaamse minister mag een kandidaat (of kandidaten) voordragen. Dit jaar reikt de Vlaamse regering 14 eretekens uit, waaronder ook vier keer het Groot Ereteken.

Dit jaar staan volgende namen op de lijst: Schrijver en journalist Gaston Durnez, radiomonument Lutgart Simoens, gewezen Vlaams topambtenaar Guido Decoster, imam Khalid Benhaddou, voormalig rector van de Universiteit Hasselt Harry Martens (Groot Ereteken), cardioloog Pedro Brugada (Groot Ereteken), onderneemster en gewezen VBO-voorzitster Michèle Sioen (Groot Ereteken), sportdokter Antoon Claes, weervrouw en klimaatspecialist Jill Peeters, directeur van het zorgonderzoekscentrum LUCAS Chantalle Van Audenhove, klinisch psycholoog en rouwverwerkingspecialist Manu Keirse, de drijvende kracht achter Boeren op een Kruispunt Ricky Fokke, grondlegger van de circulaire economie Henri Verstraete (Groot Ereteken) en oprichter van de galerie De Zwarte Panter Andriaan Raemdonck.

De 14 Vlaamse eretekens worden uitgereikt op 11 juli, de Vlaamse feestdag.

bron: Belga