Vlaamse Energieholding verliest bijna miljoen door val Optima

Vlaamse Energieholding verliest bijna miljoen door val Optima

Het faillissement van Optima treft ook de Vlaamse Energieholding, die geld plaatste bij de bank. De voorzitter van die holding is de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a), zo schrijft De Tijd vandaag. De Vlaamse Energieholding (VEH), die gecontroleerd wordt door enkele gemeenten en belangen heeft in de energiesector, is een van de ruim 90 klanten van Optima Bank met meer dan de wettelijk beschermde 100.000 euro op een of meer rekeningen. Op het moment van de val van Optima had de VEH, buiten een zichtrekening met een beperkt bedrag, 1 miljoen euro geparkeerd op een termijnrekening bij de Gentse financiële speler. Dat geld is mogelijk grotendeels verloren.

Het bedrag van de VEH bij Optima Bank groeide geleidelijk aan tot er vorig najaar 2 miljoen euro ondergebracht was. De bank stelde toen de raad van bestuur van de VEH voor om dat geld voor op zijn minst een jaar op een termijnrekening te plaatsen, tegen een rente van 2,15 procent of meer. Maar volgens onze informatie hadden drie bestuurders vragen bij de stevigheid van Optima Bank en de geboden rente. Daardoor viel het besluit om 1 miljoen euro weg te trekken en de rest voor een jaar vast te zetten op een termijnrekening, bevestigt gedelegeerd bestuurder Paul De Fauw.

De voorzitter van de raad van bestuur van de VEH is Daniël Termont, de sp.a-burgemeester van Gent. Maar De Fauw benadrukt dat Termont "zich niet bezighoudt met het dagelijks financieel beheer van de VEH en er nooit in tussenkomt".

bron: Belga