Vlaams Parlement sleutelt aan eigen werking

Vlaams Parlement sleutelt aan eigen werking

Het Vlaams Parlement wil zijn werking aanpassen en verbeteren. Beslissingen zijn er nog niet genomen, maar er ligt een hele reeks denkpistes op tafel, zo heeft het persagentschap Belga uit verschillende bronnen vernomen. Om het vragenuurtje op woensdagnamiddag wat dynamischer te maken, zouden de aansluitende tussenkomsten vanop de banken bijvoorbeeld afgeschaft worden. En ook het klassieke tweedaagse begrotingsdebat in december behoort mogelijk tot het verleden. Hoe kan het Vlaams Parlement zijn werking verbeteren? Elke erkende fractie in het Vlaams Parlement heeft daarvoor suggesties op tafel mogen leggen. Het Uitgebreid Bureau heeft zich intussen al een eerste keer gebogen over de waslijst van tientallen voorstellen. Centrale doel van de oefening is de werking van het parlement vlotter te laten verlopen en de debatten dynamischer en spitanter te maken.

De diensten van het parlement gaan de uiteenlopende voorstellen nu in een nota gieten en wellicht worden er pas in september echt knopen doorgehakt. Maar rond een aantal voorstellen lijkt toch al consensus te bestaan.

Zo zou de procedure voor de actuele vragen op woensdagnamiddag, doorgaans het meest mediagenieke moment in het Vlaamse halfrond, veranderen. Nu is het zo dat andere fracties vanop de banken kort kunnen tussenkomen bij een vraag van een volksvertegenwoordiger. Maar die tussenkomsten durven al eens de dynamiek uit een debat te halen. Daarom stellen Vlaams Belang en Open Vld voor om die interventies te schrappen. De andere fracties lijken dat idee wel genegen.

Ook de traditionele begrotingsmarathon in december, waarbij gedurende twee dagen heel de begroting per beleidsdomein wordt overlopen in de plenaire, verdwijnt wellicht naar de prullenmand. Mogelijk blijft enkel een inhoudelijk debat over de hoofdlijnen behouden.

bron: Belga