Vlaams-Brabant trekt sproeiverbod in, captatieverbod blijft wel van kracht

De provincie Vlaams-Brabant volgt het advies van de Droogtecommissie en trekt het sproeiverbod in. Regenwater en kraantjeswater mogen opnieuw gebruikt worden om te sproeien. Het captatieverbod voor het putten van water uit de waterlopen blijft wel behouden, meldt gouverneur Lode De Witte. De Droogtecommissie handhaaft code oranje in heel Vlaanderen, maar dankzij de regen van de afgelopen dagen vraagt het om de maatregelen tegen de droogte te versoepelen.

"Wij volgen dat advies. Het betekent dat het zogenaamde captatieverbod, dat is het verbod om uit waterlopen te putten, wel wordt behouden. De stand van de waterlopen is daarvoor nog te laag. Het gebruik van kraantjes of leidingwater voor het gieten van planten, wassen van auto's of beregenen van sportvelden is wel toegelaten", zegt gouverneur van Vlaams-Brabant Lode De Witte.

De regen van de afgelopen dagen heeft de reserves weer wat opgebouwd, maar de Droogtecomissie en de gouverneur van Vlaams-Brabant blijven oproepen om spaarzaam om te springen met water. De verboden zijn in Vlaams-Brabant alvast goed opgevolgd tijdens de droogte. "We vragen geen water te verspillen, maar de beperkende maatregelen worden wel ingetrokken. Er werd al gerapporteerd dat de mensen de afgelopen weken spaarzaam zijn omgesprongen met het waterverbruik", aldus De Witte.

bron: Belga