Vlaams Belang wil politici in amusementsprogramma's verbieden

Vlaams Belang wil politici in amusementsprogramma's verbieden

Vlaams Belang wil de deelname van politici aan amusementsprogramma's op televisie verbieden. De partij heeft daarvoor een voorstel van decreet klaar. "Niet alleen leiden optredens van politici in amusementsprogramma's tot een verkleutering van de politiek, het is ook slecht voor de democratie wanneer politici hun populariteit eerder te danken hebben aan goedkoop tv-amusement dan aan de inhoud van hun boodschap", legt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens uit. Meer dan tien jaar geleden, in 2005, lanceerde toenmalig minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) de oproep aan tv-zenders om politici niet langer op te voeren in amusementsprogramma's. "Steeds meer verkozenen ondergraven de geloofwaardigheid van de politiek in hun zoektocht naar media-aandacht", klonk het. Bourgeois ging nog een stapje verder en had het over "verkleutering".

Maar volgens oppositiepartij Vlaams Belang ging het sindsdien enkel van kwaad naar erger. Politici duiken overal op in amusementsprogramma's, gaande van spelprogramma's tot kookprogramma's en survivalprogramma's. Het Vlaams Belang vindt dat geen goede zaak en wil die trend een halt toeroepen.

Volgens fractieleider Chris Janssens leidt het fenomeen niet alleen tot "verkleutering van de politiek", maar is er ook sprake van "politieke manipulatie" omdat sommige partijen vaak gevraagd worden en andere zelden of nooit.

Janssens: "Onderzoek toont overigens aan dat de deelname van politici aan populaire programma's een invloed heeft op verkiezingsuitslagen. Wanneer dan uit cijfers blijkt dat vertegenwoordigers van sommige politieke partijen overbevraagd zijn voor deelname aan entertainmentprogramma's, terwijl vertegenwoordigers van andere partijen bijna niet of zelfs helemaal niet aan bod komen, lijkt dit zelfs neer te komen op een subtiele politieke manipulatie."

Omdat eerdere vragen aan de media zelf weinig hebben uitgehaald, is het volgens Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch, hoofdindiener van het voorstel, tijd voor een forsere stap. "Wij hebben ervoor gekozen een voorstel in te dienen dat een verbod wil invoeren op optredens van politici in niet-informatieve programma's. Het verbod moet gelden voor alle zenders en maakt de Vlaamse Regulator voor de Media bevoegd voor het opleggen van eventuele sancties. Die kunnen variëren van een waarschuwing tot een administratieve geldboete."

bron: Belga