Viviani is de snelste in Koksijde

Viviani is de snelste in Koksijde

De 28-jarige Kristoff (Katusha), dinsdag winnaar van de openingsrit, verstevigde dankzij de bonificaties zijn leidersplaats. Hij heeft nu vijf seconden voor op de Kazach Alexey Lutsenko en tien op de Nederlander Lieuwe Westra (beiden Astana).

Van bij de start werd er een strak tempo onderhouden. Na 25 kilometer trokken desondanks Bert Van Lerberghe, de Nederlanders Pim Ligthart en Ivan Slik, de Duitser Jonas Tenbrock, de Rus Mamyr Stash, de Fransman Julien Morice en de Italiaan Gianfranco Zilioli in de aanval. De Italiaan Alessandro Tonelli repte zich in zijn eentje naar dat gezelschap.

De acht leiders mochten de Mesenberg, de eerste helling van de dag na 97 kilometer koers, aanvatten met een voorsprong van 7 minuten. De Kemmelberg was er te veel aan voor Stash. Hij moest zijn metgezellen laten rijden. Met nog 80 kilometer voor de boeg versnelde Van Lerberghe. Hij kreeg Slik en Ligthart mee.

Die drie gingen de drie plaatselijke ronden, van elk 11,2 kilometer, in met een voorsprong van 1:37 op het peloton, waarin vooral Katusha het tempo bepaalde. Op 28 kilometer van de streep liet Ligthart zijn metgezellen in de steek. Maar nog voor het ingaan van de slotronde werd hij tot de orde geroepen. Daarna slaagde niemand er nog in de aangekondigde massasprint te ontlopen. Daarin snelde Elia Viviani (archieffoto) naar zijn tweede zege van het seizoen.

Donderdag staat er in de Panne nog een korte ochtendrit van 111,5 kilometer op het programma, in de namiddag volgt een tijdrit van 14,2 kilometer.

Bron: Belga en redactie Metro