Visser beweert te weten waar gecrashte vliegtuig MH370 ligt

Visser beweert te weten waar gecrashte vliegtuig MH370 ligt

Op 8 maart 2014 steeg een vliegtuig van Malaysian Airlines op vanaf de luchthaven van Kuala Lumpur. Even later verdween vlucht MH370, met 239 mensen aan boord, van de radar.

Het vliegtuig werd tot op heden nooit teruggevonden en de oorzaak van de crash is nog steeds niet geweten. Onderzoekers hebben de zoektocht vorig jaar volledig opgegeven. Daarmee is vlucht MH370 een van de grootste mysteries ooit in de geschiedenis van de luchtvaart.

Exacte crashlocatie

Maar nu beweert een Indonesische visser dat hij het bewuste vliegtuig in de zee zag crashen en dat hij destijds de exacte locatie van waar het vliegtuig in zee terechtkwam vastgelegd heeft in zijn gps.

De 42-jarige Rusli Khusmin meent dat vlucht MH370 neerstortte in de Straat van Malakka, een zeestraat tussen Sumatra en het schiereiland Malakka. Dat kan kloppen, want de piloten van MH370 verloren alle contact in het westen van Kuala Lumpur, dichtbij Phuket island in Thailand.

Doordringende geur

Khusmin beschreef hoe hij de crash voor zijn ogen zag plaatsvinden. “Ik zag het vliegtuig van links naar rechts zwalpen, als een dichtgeklapte parachute. Er hing een doordringende, zure geur in de lucht. Ik hoorde geen lawaai, maar ik zag veel zwarte rook. Het vliegtuig stond in brand vooraleer het in zee neerkwam”, vertelde hij tijdens een persconferentie in Subang Jaya in Maleisië.

Waarom hij vijf jaar gewacht heeft om zijn verhaal te doen, maakte hij niet duidelijk. De informatie werd doorgegeven aan de eerste minister van Maleisië, Mahathir Mohamad.

Aangespoelde vliegtuigonderdelen

Onlangs werden er vijf onderdelen van het vliegtuig aangetroffen aan de kust van Madagaskar. Vliegtuigexpert Victor Iannello kwam tot de conclusie dat één stuk, een deel van de vloer van het interieur, aantoont dat het vliegtuig “met hoge snelheid crashte”.

In de afgelopen jaren werden er dertig vliegtuigonderdelen van verschillende plaatsen ter wereld verzameld. Slechts drie daarvan, die allemaal uit de Indische Oceaan opgevist werden, zouden toebehoord hebben aan vlucht MH370.