Vissen kunnen gezichten herkennen

Vissen kunnen getraind worden om verschillende menselijke gezichten van elkaar te kunnen onderscheiden. Het resultaat is verrassend, omdat lang gedacht werd dat de dieren niet over het geschikte hersendeel beschikte.

Als je moeder maar niet wil geloven dat je goudvis je liever heeft dan je broer, kan je nu met wetenschappelijk bewijs de discussies beëindigen. Een onderzoeksteam van de universiteit van Queensland in Australië heeft schuttersvissen getraind om zich enkel te wenden tot gezichten die ze herkennen.

Vissen met een goed vizier

Het resultaat van het onderzoek is intrigerend, omdat vissen niet beschikken over een neocortex. Dat een deel van de hersenen waarvan wetenschappers dachten dat het noodzakelijk was om gezichten te kunnen onderscheiden van elkaar. Zoogdieren, die daar wel in slagen, beschikken bijvoorbeeld over het hersendeel.

De onderzoekers gebruikten schuttersvissen voor hun testen. Dat zijn dieren die insecten vangen door ze na te spuiten en ze zo in het water te doen vallen. De vissen zijn dus heel accuraat, waardoor er geen vergissing kon zijn over de resultaten van de proeven.

"Er was al bewijs dat zoogdieren die niet afstammen van apen, ook mensen konden onderscheiden van elkaar", meldt het team. "Nu weten we ook dat dieren zonder een neocortex die vaardigheid hebben."