Virtualrealityfilm toont hoe je uit dode hoek blijft

Virtualrealityfilm toont hoe je uit dode hoek blijft

Vorig jaar raakten 38 fietsers betrokken bij een dodehoekongeval, vaak met zeer ernstige gevolgen. Dat is een verkeersslachtoffer om de negen dagen. In de meeste gevallen gaat het om een een vrachtwagen die naar rechts afdraait en de andere weggebruiker niet heeft gezien. In 2014 werden in Vlaanderen 31 gelijkaardige ongevallen geregistreerd.

In een poging het aantal dodehoekongevallen verder terug te dringen, komt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) op de proppen met twee virtualrealityfilms. In het ene filmpje ben je net een fietser die langs een vrachtwagen rijdt. Het andere toont het perspectief van een vrachtwagenbestuurder die uitkijkt voor fietsers. Op het moment dat de vrachtwagen naar rechts afslaat, komt het in de filmpjes net niet tot een aanrijding. "De boodschap is duidelijk. Fiets nooit langs een vrachtwagen, maar blijf er altijd achter. Dan loop je nooit het risico om in de dode hoek terecht te komen", beklemtoont VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer.

Politiezones, gemeenten, scholen, verenigingen en bedrijven kunnen de virtualrealitybrillen opvragen voor sensibiliseringsacties. Zo'n 100 vrijwilligers kunnen hierbij de nodige duiding geven. Omdat jeugdige fietsers een bijzondere risicogroep vormen, zet de VSV dit materiaal vanaf januari ook in bij educatieve projecten in secundaire scholen.