Vinylplaten van uiterst zeldzaam 'Black Album' Prince duiken op

Vinylplaten van uiterst zeldzaam 'Black Album' Prince duiken op

Van 'Black Album' zijn er nog maar enkelen in omloop. De plaat van Prince is dus een gegeerd goed en kwam aan deze zeldzame status nadat de zanger alle exemplaren liet vernietigen.

In december 1987 wou Prince zijn muziek uitgeven zoals niemand dat ooit eerder had gedaan. Hij stuurde in het geheim platen naar winkels, zonder dat zijn naam op de hoes stond. Zijn label Warner, waarmee hij meer dan eens overhoop lag, probeerde het hem eerst nog af te raden, maar perste en distribueerde het album uiteindelijk toch. Vanwege zijn eenvoudige, monochrome hoes kreeg het de titel 'Black Album'.

'Kwaadaardig' album

Een tijdje later kwam Prince aanzetten met het verhaal dat hij een spirituele openbaring had ervaren en noemde hij het album "kwaadaardig". Hij vroeg alle kopieën te vernietigen. Warner slaagde erin om dat bij een groot deel van de 500.000 al gedrukte vinylplaten te doen. Vele anderen zijn destijds gewoon verdwenen, tot blijdschap van verzamelaars.

Jeff Gold is de eigenaar van de site Recordmecca en was zelf een vroegere Warner-platenbons. Hij zegt dat een gewezen kaderlid van het label met hem contact had opgenomen, nadat hij vijf exemplaren van het 'Black album' had gevonden. Gold verkoopt er drie van: één vond al een koper, de andere staat op dit moment op de website en de derde wordt later verkocht.