Vingerafdrukken op identiteitskaart aangevochten voor Grondwettelijk Hof

Vingerafdrukken op identiteitskaart aangevochten voor Grondwettelijk Hof

De aangekondigde juridische strijd tegen de verplichte vingerafdrukken op de elektronische identiteitskaart (eID) is van start gegaan. Het advocatenkantoor SQ Law van Geert Lenssens heeft deze ochtend een verzoekschrift tegen de wet ingediend bij het Grondwettelijk Hof. Initiatiefnemer van de strijd tegen de vingerafrukken op de eID is privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert. Nadat de Kamer ondanks een negatief advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit het licht op groen had gezet voor het wetsontwerp van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), lanceerde hij met zijn stichting Ministry of Privacy in november een crowdfunding - "Stop de Vingerafdruk" - om naar het Grondwettelijk Hof te stappen. Daarmee haalde hij meer dan 20.000 euro op. Ruim 800 mensen gaven een financiële bijdrage.

Dobbelaere-Welvaert ziet in de maatregel, die in april van kracht gaat, een "ernstige bedreiging van het privéleven van elke Belg" en verwijst naar de dystopische roman "1984" van George Orwell. "Wat we algemeen zien is een tendens bij bepaalde politici om onze grondrechten op de helling te zetten. De grondrechten zoals het verbod op discriminatie, de vrije meningsuiting, de vrijheid van vereniging maar vooral het recht op privacy staan voortdurend onder druk."

Volgens Geert Lenssens is het grootste probleem dat alle Belgen "gecriminaliseerd" worden. Bovendien is de wet "zeer slordig" geschreven. Een studie van de onderzoeksgroep Computer Security and Industrial Cryptography (COSIC) van de KU Leuven maakte in februari al brandhout van de tekst. Die is onduidelijk, overbodig en disproportioneel, zo was de vernietigende conclusie. Bovendien is de voorgestelde uitwerking volgens de onderzoekers bijzonder risicovol.

De initiatiefnemers verwachten na ongeveer een jaar een uitspraak van het Grondwettelijk Hof.

bron: Belga