Vincent van Gogh pleegde geen zelfmoord maar werd vermoord

Vincent van Gogh pleegde geen zelfmoord maar werd vermoord

Vincent van Gogh werd waarschijnlijk vermoord volgens een vooraanstaand forensisch expert. De lang gekoesterde theorie dat de onrustige kunstenaar zichzelf van het leven beroofde in een tarweveld in de buurt van Parijs in 1890 moet wellicht heroverwogen worden.

Dr Vincent Di Maio, een expert in schotwonden, zegt dat er vitaal bewijs is dat van Gogh nooit zichzelf in de borst had kunnen schieten. Dr Di Maio gebruikte bewijzen en getuigenissen uit die tijd om zijn vermoeden te staven. Volgens Vanity Fair vertelde de forensisch expert net als Steven Naifeh en Gregory White Smith die al langer niet geloofden dat van Gogh zelfmoord pleegde, dat de fatale wonden van de schilder er niet uitzagen alsof hij ze zelf had toegebracht.

Rond de wond was er een bruine en paarse cirkel volgens de arts Paul Gachet Jr, de zoon van de arts van van Gogh. Eerder dachten historici dat het paarse gebied veroorzaakt was door de nabijheid van het pistool tegen de borst van van Gogh en dat de bruine kleuring veroorzaakt werd door brandwonden van het buskruit.

Maar volgens Dr Di Maio betekent de aanwezigheid van die cirkels niets omdat ze vaak gezien worden bij personen die nog een tijd leven na het schot.  De bruine ring is gewoon een slijtage ring die gezien wordt rond vrijwel alle schotwonden.

Bovendien stelt de expert in vraag hoe van Gogh in staat was om zichzelf in de linkerkant van zijn borst te schieten. "Het is uiterst moeilijk om jezelf dood te schieten op die plaats met de linkerhand en met de rechterhand is het niet veel gemakkelijker. Bovendien moeten er buskruitsporen terug te vinden zijn op een van zijn handen en dat was volgens de getuigenissen niet het geval."

Daarom denkt Dr Di Maio dat van Gogh helemaal geen zelfmoord pleegde, maar werd vermoord.